Osmanlının Doğum Yeri Bilecik

Osmanlı Devleti’nin doğduğu topraklar olan Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güney marmara bölümünde kalmaktadır.  Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinin kesim noktalarısındadır. Doğuda Bolu ile  Eskişehir güneyde Kütahya, batıda Bursa, kuzeyde ise Sakarya ile komşudur. Yenipazar, Söğüt, Bozüyük, İnhisar,  Gölpazarı, Pazaryeri, Osmaneli Bilecik’in ilçeleridir. Söğüt ilçesinde her yıl ‘Ertuğrul Gazi’yi anma töreni’ etkinliği yapılmaktadır. Bilecik’e ulaşım sadece karayolu ile yapılmaktadır. Havayolu’nu  tercih edecek olursanız da 50 km mesafede Bursa havaalanını tercih edebilirsiniz.

İlin ekonomisinde tarım ve hayvancılık ilk sırayı alır. Bunların yanı sıra mermer, seramik, madencilik, ormancılık,  ve tahta işlemeciliği de önemli bir yer tutar. Dağ eriği ekşili kesme çorbası, bıldırcın kebabı,nohutlu mantı,  büzme Bilecik’e has lezzetlerden bazılarıdır.Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güney doğusunda yer almaktadır. Bilecik; Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinin kesiştiği noktadadır. Şehir en eski bilinen adları “Agrilion” ve “Belekoma”dır. Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu topraklardır

Bilecik’e gitmişken, Şeyh Edebali Türbesi ve Haziresi’ni, Bilecik Saat Kulesi’ni, Orhangazi Camii’ni,  Bala Hatun Türbesi’ni,  Orhangazi İmarethanesi’ni, Emirler Camii’ni, Bilecik Kent Müzesi, Tarihi Değirmen, Pelitözü Gölü, Akkaldırım Camii, Kent Ormanı,  Şelale’yi, Zincirli Kaya’yı ve Osmanlı Arması ‘nı görmeden gelmeyin…